Enkelhet

Har jag inte redan varit inne på detta, eller menat det i vad jag skrivit tidigare? Tror det, känns så, dock inget fel i det. Vi kör.

Apocalypse World: Undergången kom är enkelt att komma igång med. En spelare läser i boken, någon skriver ut spelarblad, alla samlas en första gång för att skapa rollpersoner, sen är ni i gång. Snabbt och enkelt!

Den som läser boken, den blivande spelledaren, bekantar sig med den – kanske räcker det att läsa halva boken med valfria djupdykningar när andan faller på. Det tar motsvarande några poddcast-/tvserie-avsnitt, tre Avicii-plattor eller medan du väntar på tvätten till och från under en eftermiddag. Grotta inte in dig om du har spelledar-rollen. Vid spelbordet löser det sig. Alla är glada att slippa långa djupa förberedelser och kan spela med för att ta reda på hur det funkar.

En uppmaning jag brukar de olika konstellationerna som spelar spelet för första gången, är beskriva vad deras rollpersoner gör tills de blir avbrutna. Och jag uppmuntrar spelarna att falla in i varandras berättelser och även avbryta om man har lust. Som spelledare kanske man ställer lite ledande frågor men inte behöver göra så mycket annat än att lyssna och frenetiskt anteckna djävulska tankar man kommer på. Det här är ett ganska enkelt upplägg. Prata på. Många vana rollspelare har en tendens att bli tveksamma när de börjar beskriva saker deras rollperson utför, av den anledningen som nämnts i posten Drag, de förväntar sig att behöva slå tärningsslag för att lyckas med sin berättelse. Läs den länkade posten om du inte gjort det, men du avbryter av den anledningen bara när det finns konsekvenser och höga insatser eller en spelare tydligt triggar ett drag genom sin beskrivning. För att göra ett drag måste rollpersonen – av spelaren beskrivas göra något som aktiverar drag.
Uppmaningen är enkel: för att göra det, gör det.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *