Lära och spel

Dagens ord, Theory, tolkar vi i översättning till; lära.

Här skulle vi kunna utveckla en del om den designlära som går att destillera från Apocalypse World, vilket bland annat lett till Powered by the Apocalypse. Men, sammantaget berörs det ofta i spalterna dedikerade till #RPGaDAY2021 så vi borrar inte ner oss så djupt idag trots allt.

I stället, dagens uppmaning är att spela. Spela spelet! Upptäck! Om du inte vill köpa originalet, vänta till den svenska utgåvan finns eller kan låna av en vän så finns den första engelska versionen fritt att ladda ner (länk i slutet av spalten). Notera, ett varningens ord, det är inte superenkel läsning i denna första utgåva, vilket åtgärdas i den andra utgåvan. Ta dig tid att läsa, men precis som den här spalten går ut på, var inte rädd att kasta dig in i spel även om du inte övertygat dig om att du greppat allt, det klarnar ofta vid spelbordet!

De flesta rollspel kan påstå att det går utmärkt att plocka upp och sätta igång för att lära sig samtidigt som man spelar spelet. Det är till och med mer vanligt förekommande i spel publicerade de senaste tio åren. Apocalypse World: Undergången kom är ett av dessa spel, inte det enda. Varför jag återkommer till denna poäng då, då du eventuellt redan förstått poängen eller spelat andra spel du upplever göra denna sak?

Den främsta anledningen är att boken är väl designad i att leda läsaren genom händelserna. Du behöver inte leta efter spridda referenser eller uttolkningar av olika drag, boken har ett bra flöde från början till slut. Texterna riktar sig till dig, hur du ska tänka och vägleder väldigt bra med gott om exempeltexter. Som nämnts förr är det spelledaren som möjligtvis får det tyngre ansvaret regelmässigt då en spelare egentligen bara behöver sitt spelarblad och lust att spela för att delta i berättelsen. Spelledaren är trafikpolisen som känner till reglerna och lyssnar till spelarnas berättelser för att höja handen när ett drag aktiveras.

Så fixa utskrifter av spelarbladen, dela ut dem, och sätt i gång! Det kommer gå utmärkt!

Ladda ner 1st edition Apocalypse World från Apocalypse-world.com
I zip-format: Regelbok, I pdf-format: Spelarblad / Särskilda spelarblad

Tack!
/JR

RPGaDAY2021 är en idé från David F. Chapman och Anthony Boyd. Detta är åttonde året de står bakom detta. Och vilken bra tanke, och tillfälle att prata om Apocalypse World och den svenska översättningen i en hel månad!

Apocalypse World: Undergången kom – Kickstarter pre-launch sida

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *