Minne

Till dagens spalt hade det varit enkelt att plocka något av de övriga nyckelorden för att tjata vidare om spelets förträffliga egenskaper som påstås komma med Apocalypse World: Undergången kom. Vi skippar det helt och ger utrymme för en tillbakablick och personligt minne.

Jag har alltid tillhört gruppen rollspelare som funderar på nya lösningar, husreglar existerande spel eller försöker författa egna system. En tanke som jag kom att utveckla och fastnade för var tanken att varje spelare skulle spela en unik rollperson. Ok, gör vi inte alla det? Nej, jag ville skruva på det mer än att vi hade en egen klass eller arketyp, till den grad att man inte skulle kunna vara mer än en av varje i spelgruppen. Som i tv-serier tänkte jag, inte finns det två ledare, inte finns det två sprängexperter eller superheta personer som använder sin utstrålning för att ta sig fram. Spelet skulle klart definiera att det bara fanns plats för en av de valda rollerna, då man ibland i andra rollspel väljer samma klass eller arketyp och gör variationer men i grund har samma bas. Jag döpte arbetsdokumentet till Casting-systemet, då det handlade om att rollsätta handlingen. Till det utvecklades de olika rollerna och deras specifika egenheter. Vid det här laget var det egentligen ganska redo att speltestas då jag snubblade över en liten bok i en spelväns bokhylla. Efter ett spelmöte fastnade min blick på den lilla boken Apocalypse World. Faktiskt främst på grund av titeln, jag älskar ju post-apokalyptiska teman men jag mindes att jag läst något om spelet också. Jag frågade Ronny om jag fick låna hem boken, vilket han generöst lät mig göra. Boken kom aldrig tillbaka till honom. Det slutade mad att jag köpte honom en ny då jag begagnat mig av hans bok i flitig utsträckning. Jag la ner hela min idé om mitt Casting-system, det fanns ju här, färdigt och väl fungerande. Personligen gillade jag också tonen i boken, den här första utgåvan var egentligen ganska knepig att läsa då den är skriven till läsaren på talspråk och uttrycker sig som en post-apokalyptisk parlör från en reseguide vars språk du faktiskt inte tränats för.
Efter den här upptäckten blev det en hel del spelande av Apocalypse World och det var i en del av de tillfällen erfarenheten att engelska inte alltid är universellt kom till mig. Därför ville jag översätta spelet till svenska.

Vägen fram till idag har varit brokig från det ögonblicket. En hel del planer har skjutits på privata eller affärsmässiga anledningar och tiden har tickat på. Det har kostat ork för inblandade, då man gasar bara för att få smälla i handbromsen strax därefter. Nu blir det dock annorlunda, det här omtaget leder till att den översatta boken blir publicerad.

Tack!
/JR

RPGaDAY2021 är en idé från David F. Chapman och Anthony Boyd. Detta är åttonde året de står bakom detta. Och vilken bra tanke, och tillfälle att prata om Apocalypse World och den svenska översättningen i en hel månad!

Apocalypse World: Undergången kom – Kickstarter pre-launch sida

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *